slab verhaal logo

 

Slab Verhaal!

Slap praten tegen onze baby’s en peuters: we zijn er goed in. Vaak een octaaf of 3 hoger en de meeste normale woorden weten we om te vormen tot ABN op babyniveau! Kinderen hebben geen ‘pijn’ maar ‘au’, ze gaan vaak een ‘slapie doen’, en het eten is ‘opper-de-pop’! Niks mis mee hoor, maar ‘t is wél een slab verhaal...

Slab Verhaal is ontstaan uit de verbazing van 2 moeders.
Vrouwen die andere vrouwen om hun heen zagen veranderen, in hoog-pratende, applaudisserende, aaiende, veel door de vingers ziende moeders.
Gingen bij andere vrouwen de stemmen omhoog. Bij hun gingen de wenkbrauwen nog hoger.
 

Want: waarom???
 

Hadden zij iets gemist? Was er ergens een geheim boek met de ongeschreven regels voor het taalgebruik van moeders?
Ze snapten er niks van. Want wáárom gaat je vriend of man, die, zover de informatie rijkte, een prima IQ had, ineens ‘centjes verdienen’!?? Hij ging toch altijd gewoon naar z’n werk?? En, is een ‘slapie doen’ heilzamer voor wat-dan-ook, dan gewoon even slapen??

Je snapt het, verbazing alom.
Afzeiken daar zijn ze niet van, maar een beetje spiegelen, en jezelf vooral niet te serieus nemen, is hun op het lijf geschreven.
En zo ontstond slab-verhaal! Leuker kunnen ze het niet maken, slapper wel. 
 

Duurzaamheid vs menswaardigheid

En dan willen de dames nog iets kwijt over duurzaamheid, want ook dát is soms een slaP-verhaal!
Als er iets een uitgekauwde term is, dan vinden wij dat het woord ‘duurzaamheid’ wel. Duurzaamheid lijkt deze dagen wel een toverwoord. Is iets ‘duurzaam’, dan zal het wel goed zijn, wordt er veelal gedacht.

In veel gevallen zal dit gelukkig ook zo zijn. Maar wat wij veel belangrijker vinden, is of iets menswaardig is. Want lang niet alles wat als duurzaam wordt bestempeld is ook menswaardig. Een product kan nog zo CO2 neutraal geproduceerd zijn, als degene die het maakt zwaar onderbetaald wordt, en uitgebuit wordt, is er niets duurzaams aan heel het product!

Duurzaamheid staat voor ons voor duurzame relaties: de ander behandelen zoals jezelf graag behandeld zou willen worden. Én als dat je streven is, ga je vanzelf wel goed met het milieu om. Want je wilt toch niet dat die ánder straks in jouw rotzooi zit!?

Bij de producten die wij met ‘Slab Verhaal’ ontwikkelen, staat menswaardigheid centraal. Waar, hoe en door wie wordt het gemaakt? Dát zijn de vragen die wij belangrijk vinden. We kunnen (nog) niet bij iedere producent een kijkje nemen, en moeten sommige dingen op goed vertrouwen doen. Maar we willen er naar toe werken, dat we in de toekomst over ieder product met zekerheid kunnen zeggen dat het 100 % menswaardig geproduceerd is!

Dat noemen wij nog eens, een duurzaam streven 😉!